Schrijver: Lewis Jackson
Datum Van Creatie: 12 Kunnen 2021
Updatedatum: 23 Maart 2024
Anonim
Type of Reaction for Baking Soda and Vinegar ( NaHCO3 + CH3COOH)
Video: Type of Reaction for Baking Soda and Vinegar ( NaHCO3 + CH3COOH)

Inhoud

De reactie tussen zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en azijn (verdund azijnzuur) genereert koolstofdioxidegas, dat wordt gebruikt in chemische vulkanen en andere projecten. Hier is een blik op de reactie tussen zuiveringszout en azijn en de vergelijking voor de reactie.

Belangrijkste afhaalrestaurants: reactie tussen zuiveringszout en azijn

  • De algehele chemische reactie tussen zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en azijn (zwak azijnzuur) is dat één mol vast natriumbicarbonaat reageert met één mol vloeibaar azijnzuur om één mol te produceren elk van kooldioxidegas, vloeibaar water, natriumionen en acetaat-ionen.
  • De reactie verloopt in twee stappen. De eerste reactie is een reactie met dubbele verplaatsing, terwijl de tweede reactie een ontledingsreactie is.
  • De reactie van zuiveringszout en azijn kan worden gebruikt om natriumacetaat te produceren door al het vloeibare water af te koken of te verdampen.

Hoe de reactie werkt

De reactie tussen zuiveringszout en azijn gebeurt eigenlijk in twee stappen, maar het totale proces kan worden samengevat met de volgende woordvergelijking: zuiveringszout (natriumbicarbonaat) plus azijn (azijnzuur) levert kooldioxide plus water plus natriumion plus acetaation op


De chemische vergelijking voor de algehele reactie is:

NaHCO3(s) + CH3COOH (l) → CO2(g) + H2O (l) + Na+(aq) + CH3COO-(aq)

met s = vast, l = vloeistof, g = gas, aq = waterig of in wateroplossing

Een andere veel voorkomende manier om deze reactie te schrijven is:

NaHCO3 + HC2H3O2 → NaC2H3O2 + H2O + CO2

De bovenstaande reactie is, hoewel technisch correct, geen verklaring voor de dissociatie van het natriumacetaat in water.

De chemische reactie vindt eigenlijk in twee stappen plaats. Ten eerste is er een dubbele verplaatsingsreactie waarbij azijnzuur in de azijn reageert met natriumbicarbonaat om natriumacetaat en koolzuur te vormen:

NaHCO3 + HC2H3O2 → NaC2H3O2 + H2CO3


Koolzuur is onstabiel en ondergaat een ontledingsreactie om het koolstofdioxidegas te produceren:

H2CO3 → H2O + CO2

De kooldioxide ontsnapt als bellen uit de oplossing. De bellen zijn zwaarder dan lucht, dus de koolstofdioxide verzamelt zich aan het oppervlak van de container of stroomt er overheen. In een vulkaan met zuiveringszout wordt meestal wasmiddel toegevoegd om het gas op te vangen en bellen te vormen die enigszins als lava langs de zijkant van de 'vulkaan' stromen. Na de reactie blijft een verdunde natriumacetaatoplossing over. Als het water uit deze oplossing wordt gekookt, vormt zich een oververzadigde oplossing van natriumacetaat. Dit "hete ijs" zal spontaan kristalliseren, warmte afgeven en een vaste stof vormen die lijkt op waterijs.

De koolstofdioxide die vrijkomt bij de reactie van zuiveringszout en azijn heeft andere toepassingen dan het maken van een chemische vulkaan. Het kan worden verzameld en gebruikt als een eenvoudige chemische brandblusser. Omdat koolstofdioxide zwaarder is dan lucht, verplaatst het het. Dit verhongert een vuur van de zuurstof die nodig is voor verbranding.


Portaalartikelen

Longsnout (slank) zeepaardje

Longsnout (slank) zeepaardje

Het lang nuitzeepaardje (Hippocampu reidi) taat ook bekend al het lanke zeepaardje of het Braziliaan e zeepaardje. Zoal je zou kunnen raden, hebben zeepaardje met een lange nuit een lange nuit. Ze he...
Schoolcommunicatiebeleid

Schoolcommunicatiebeleid

Communicatie i een belangrijk onderdeel van een fanta ti ch jaar en uit tekend per oneel. Het i e entieel dat be tuurder , docenten, ouder , per oneel en leerlingen een duidelijke communicatielijn he...